onsdag den 29. januar 2014

Danmarks yderste punkt i solskin

De næste par dage vil jeg forsøge at indhente de manglede indlæg og det gør jeg ved at dele min bornholmer tur i op i flere dele, så det bliver ikke sammenhængende, men jeg tager de tur, der falder mig ind.

Christiansø og Frederiksø er to så perler, på den yderste grænse af Danmark. Jeg lavet et lille return til Bornholmerturen for tre år siden, endnu en fantastisk tur som jeg aldrig gemmer, så længe jeg lever. Min gode ven og jeg parkerede tandemmen i Allinge og tog med færgen over til Christiansø, min ven som har stor tendens til at blive søsyg, sagde inden vi tog fra hotellet, at hvis bare det blæste lidt så tog han ikke med, så jeg krydsede finger for at havet var rolig og solen måtte skinne.
Ombord og snart på vej til Christiansø

Allinge

Så er vi på vej af sted, her ses Allinge's hyggelige havnefront

Agter ses Allinge-Sandvig
Som det ses på billederne skinnede solen smukt og vandet var måske ikke blik, men dog pænt, så det lykkedes fint for os begge at komme over til Christiansø. 
Turen var dejlig over og vi sad på soldækket under hele overfarten. Efter en time og femogtyve minutter kom vi til et rent paradis på jord, der var godt nok ingen palmer eller hvide sandstrande, men solen og de gamle bygninger på de to små øer udgjorde et dejligt paradis for min ven og jeg.
Her står vi spændte på at træde i land til paradis

Frederiksø set fra Christiansø

Havnen mellem de to øer

Færgen, en lille kvik båd, selv om det tager en time og femogtyve minutter,
er vejret godt føles tiden ombord ikke lang.

Christiansø set fra Frederiksø, med båden fra Gudhjem i havnen.

 Når du kommer over til øen, skal du først en tur rundt, der findes så mange hyggelige krog af disse øer, som du simpelhen ikke må gå glip af, byen kan du se til sidst inden du skal med færgen hjem igen. Rund om på øen kan du se tydelige tegn fra dengang øen var et fort der skulle beskytte Danmark, fortet længst mod øst. Når du går rundt og se de må vandhuller med åkander og gamle stenhuse, så glemmer du helt at du er på en meget isoleret ø midt i Østersøen og får næsten lyst til bare at blive og glemme alt om at der er en færge tilbage, da skal du tænke på dem i disse dag hvor sneen ligge uden for døren, kulde og sne gør ikke livet let for øboerne, men på en solskinsdag er det perfekt.
Her ses murerne der skulle beskytte mod fjendtlige angreb.

Et af mange vandhuller med åkander

Åkander næsten som Monnet ville have malet det.
Stenhus, rigtig hyggeligt om sommeren men tænk på vinteren.

By og havn set oppe fra kanonpladsen

Børn og fodbold skal der også være plads til.

Gamle stengærde

Og se hvad der gemmer sig bag gærdet, det er idyl


Bindingsværk er det også plads til.
Så vidt jeg husker er dette skolen eller den gamle skole på øen.

Mere idyl
Kanonerne rette mod fjenderne, som måske er dem vi ser ude i horisonten, det var ihvertfald en russer der sejlede derude.

Kanonpladsen i alt sin pragt.

Kanonpladsen, hvor min ven står og giver et indtryk af, hvor stor den egentlig er.
Det tager ikke længe at gå turen rund på Christiansø, men du får et utal af oplevelser med fra turen. Smukkere bliver det når du går ind til byen, med købmand, politistation, kirke og café, der er stemningen på sådan en sommerdag, hvor alle turisterne kommer fra færgerne.
Du skal lige ind til købmanden, ikke fordi du måske skal købe nogen, men en flaske vand eller en is kan du da købe, du kan også smutte op i caféen og snuppe en kold øl og lidt at spise. Så til sidst kan du kigge en tur op i den meget lille kirke, det er ikke altid den er åben, men ta' chancen. Uanset hvad du gør er der næsten over alt en dejlig udsigt udover havet.

De gamle sømandshuse, som minder lidt om Nyboder

Det er som en tidsrejse når du går her.

Hovedgaden med fyrtårnet i baggrunden.

Her har vi købmanden og politistationen på række.


Kirketårnet som kirketårne også ser ud på det meste af Bornholm.

Den lille kirke, her er skodderne slået op, men det var kun en glasdør vi fik lov til at kigge ind af.


Der er lidt fristad over Christiansø

Fristad trods politiets tilstedeværelse.
På Christiansø er der også fyrtårnet, hvis du skulle have lyst til lidt mere udsigt. Det havde vi på vores tur så der har jeg billeder der viser hele øen på en gang.

Frederiksø og de andre holme set fra fyrtårnet på Christiansø

Kirken og kirketårnet set fra fyrtårnet.

Sømandshusene


Et kig over til Frederiksø, hvor Christiansø sild er placeret, det fore får i de sorte skurer på havnen.

Vandhullerne og kanonpladsen

vandhullerne set fra oven

Ruinerne du ser i midten af det hele er den gamle kirke.
Så er Christiansø set og alle indtryk er slugt, så kan du bevæge dig over broen til Frederiksø, her ligger øens gamle fængsel, det fungere ikke længere som sådan, så der er friadgang til den berømte Dr. Dampes celle, som består af en gammel træbriks og intet andet. Denne historie får du lidt senere, for først går du lige rundt og snuser lidt den denne plet's skønheder. For selv om de to øer ligner hinanden er dette ikke helt rigtigt for der er altid lidt forskel fra en bi-ø til hoved-ø.
Broen over til Frederiksø, set mod Christiansø
Monogram over broen, jeg tror det er Frederik den 8. monogram.

Det hele set fra det bagerste af Frederiksø

Huse på Frederiksø, her ses lidt af forskellen fra Christiansø

Kruttårnet på Frederiksø

Idyl på Frederiksø
Så er der kun at sige, tak for besøget på de små holme der rummer så utrolig meget historie og den sidste historie skal du få og det er om Dr. Dampe, som jeg lovede dig.

Doktor Dampe var en politisk fange på Frederiksø, han blev dømt for højforræderi og majestætsforbrydelse dette udløste en dødsstraf, men det blev dog lavet om til livsvarrigt fængsel, han blev arresteret i 1820 og efter domsafsigelsen blev han fængslet på Kastellet i København, men i 1926 overført til fængslet på Frederiksø, hvor han blev klassificeret som en meget farlig fange, der skulle være under bevogtning døgnet rundt den første tid, havde han ikke adgang til fængselsgården og da han så fik lov til at komme der ud, måtte de rydde gården for andre fanger for at Dr. Dampe ikke snakkede med nogen.

Senere fik han lov til at gå rundt på begge holmene, dog stadig under stærk bevogtning, og han måtte snakke med folk på sin vej, men det skulle foregå på dansk, så vagten kunne rapportere om samtalen når de kom tilbage til fængslet. Efter 20 år i fangeskab blev han i 1840 sat under polititilsyn i Rønne, der gik han som en delvis fri mand til 1848, hvor han ifølge den amnesti som blev udstedt i forbinde med Frederik den 7. kroning blev en fri mand. Han flyttede til København. Han havde stadig forbindelser i København for han havde under sit ophold haft hemmelige brevvekslinger gennem en lokal kvinde på Christiansø. Brevvekslingen blev dog opdaget, men de to fandt på nye veje at få breve ud i verden på, Dampe lavede huller i mursten og lagde dem rundt omkring på øen, hvor han vidste at hun kunne finde dem.

Dampe fik en god alderdom, fordi han som foregangsmand for forfatningsbevægelsen og forkæmper for den politiske liberalisme, fik en årlig stats-understøttelse.
Mindesten for Dr. Dampe opsat i 2003.

Her ses Frederiksø fra fyrtårnet på Christiansø og den store gule bygning bage de sorte fiskehuse ses fængslet.

Dampes celle, som er meget spartansk, kun denne træseng, uden madras fra Jysk.

Jeg ønsker jer en god tur til det yderste Danmark. Jeg er ihvertfald ikke i tvivl, jeg kunne godt finde på at tage der over igen.

Om øen og aktiviteterne derover:
www.christiansoe.dk

Christiansø kro:
www.christiansoekro.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar