lørdag den 11. januar 2014

Uden stress i Aalborg

Hvad skal du dog se når du tager til Aalborg? Aalborg Zoo, Kunsten, Aalborg Tårnet, Utzon-centeret, Aalborg forsvars- og garnisonsmuseum og marinemusset  Hvis du spørger mig er alle disse steder også spændende steder, men jeg vil gerne guide dig rundt på en tur gennem gaderne og de gamle huse og hyggelige parker, hvor du kan tage det med ro mens børnene leger eller fodre ænder, der skal også være tid til en dag uden stress og jag.
Du lader bilen stå, du skal ud og bruge benene og se dig rigtigt om, helt uden stress, det er vigtigt at huske.
Jeg starter turen på Aalborg banegård, herfra går jeg under alle sporene over til Kildeparken, du er sikkert ikke træt efter denne lille tur under skinnerne, men ta' dig et kig på de store og gamle træer her i denne gamle park, som i gamle dage fik navnet efter Restaurant Kilden, som i dag kun er et fortidslevn, Kilden lå der, hvor Hotel Hvidehus ligger nu, det er rundingen på selv hotellet ind mod Kildeparken, som udgør den gamle Restaurant Kilden. Kildeparken er også kendt for andet, her er Middelaldermarked en gang om året, og Aalborg Karnevallet, gør sit sidste stop her og fester igennem, hvis du ikke skulle være på pletten, til disse event, så kan du gå over og høre de syngene træer som mange af verdens kendiser har plantet i sammen råd med hele Aalborg's Ernst Trillingsgaard, som styrer AKKC(Aalborg Kongras og Kultur Center) med en hård men overordenlig god hånd og får en masse oplevelser til byen.

Karneval
http://aalborgkarneval.dk/
Middelalderdage 2014
http://middelalderiaalborg.dk/joomla/

Når du nu har set hvad du vil i byen går du over mod Hotel Hvidehus langs AKKC, du kommer op til Vesterbro, her bliver du lidt stresset det er Aalborg's mest befærdet vej og du skal over på den anden side af vej, for du skal over og se den smukke kirke på modsat side, Ansgars Kirken som har åbent de fleste dage du kan evt. se på kirkens hjemmeside. Den er utrolig smuk indeni og opbygning og højden er usædvanlig. Når du forlader kirken så ladvære med at gå langs med den store vej, gå i stedet om bag kirken og gå inde på kirkegården som også er en slags park, med gamle træer, og her ligger også de fleste af dem der skabte det Aalborg som du er ude og så på i dag. Du skal følge kirkegården så du går parallelt med Vesterbro, så når kirkegården stopper går du igen op på Vesterbro og så et lille stykke ned af den, inden længe kommer du til "Gåsepigen" denne meget berømte statue, ihvertfald for nordjyder. Går ned af Vingårdsgade drej til højre første gang så er du ved Aalborg Teater, hvis du har mulighed for at få billeter til noget du gerne vil se, så ta' en tur derind det er virkelig en tur værd, de gamle teatersale som efterhånden er sjældne i Danmark.

Ansgars Kirken
http://www.ansgarskirken.dk/
Aalborg Teater
http://www.aalborgteater.dk

Ansgars Kirken

Gåsepigen
Der står en pige, med en gås!
Her er byen livlig, med trafik
og mennesker.
Alle snakker gladelig
og hornene hyler.
En sirrene suser forbi
og et barn græder i vilden sky.
Her er alle typer, både høj og lav,
ingen er mere end andre her, ingen!
Lovslangearm, drengerøven og familiefaren,
som kører glade og ubemærket forbi, med hver deres stil.
En bus der stopper, ny mennesker kommer til
og andre tager afsted.
Kirkeklokker der ringer, en mand der springer,
en bus der kører, menneske mylder.
Nu vil jeg hjem igen, tak!
Brostenens larm er ikke noget for mig.
Hjemme er der ro, kun fjernsynet der kører,
radioen der synger, vandhanen der drypper.
I morgen kan livet igen begynde.

Gå tilbage af vejen du kom fra så du igen står på Vingårdsgade, gå over mod gågaden, du skal dog ikke ned af gågaden, men gå over mod det gamle posthus, inden du kommer til det kommer du forbi Aalborg's Historiske Museum som bestemt også er værd at gå ind og se, især i forhold til, hvor jeg nu vil fører dig hen. Du skal tage hen og se det gamle posthus som til for kort tid siden var fungerende, nu ligger bygningen hen men er stadig en del af Danmarks historien, hvis du ikke har været inde og se Domkirken så chancen der nu, hvor du alligevel er ved siden af den, men du skal faktisk ned af vej ved siden af posthuset, den ser ikke særlig spændende ud, men du kommer nu ned til noget der hedder Latinergyden, gå ned af den og se noget af det ældste Aalborg og du skal fortsætte af den til du kommer op i gågaden af en meget meget smal gyde, her i disse baggyder lå åerne i gamle dage, det er netop derfor det havde været en fordel at være forbi Historisk Museum, hvor du kunne se åens løb gemme Aalborg. Nu står du i gågaden, men spild nu ikke tiden i butikkerne for der er så meget andet du kan se. Gå af gågaden til Klostertorvet, på torvet finder du flere spisesteder, som er værd at besøge, bl.a. Cafe Klostertorvet, som er meget populær, ikke langt der fra ligger Klosteret som du skal gå inden om og se. Når du har set og spist, så går du igen ned til Adelgade og går ud mod Boulevarden på din vej møder du Cortesgyde som danner ramme om nogle meget gamle huse.
Her holder vi en pause og opsummere hvad vi har set på vores tur inden vi går ned på Boulevarden.

Aalborg Historiske museum, hvor du kan finde åbningstider og priser, OBS fri adgang om tirsdagen.
http://www.nordmus.dk/aalborg-historiske-museum
Aalborg Domkirke, fri adgang og næsten åben hverdag.
http://www.aalborgdomkirke.dk
Cafe Klostertorvet.
http://www.klostertorvet.dk


Latinergyden

Domkirken

På klostertorvet lå også Jensens Bøfhus, men nu er det flyttet til Nytorv, men den gamle bygning ligger der endnu
Cortesgyde med de gamle huse
Du kommer nu ned til du går op mod den anden gågade, Bredgade, på vejen ser du Aalborg's gamle rådhus, ved juletid er der hyggelige juleboder og pariserhjul, men skulle du ikke være der ved juletid så sætter du dig blot på en bænk og nyder rådhuset et øjeblik.
Så fortsætter du mod Bredgade, du går op af gågaden til du når elevatoren til Gråbrødrekloster lige ved indgangen til Salling, men lad dig stadig ikke forfører af shopping mulighederne, ta' elevatoren ned og se det ældgamle Aalborg. Når du kommer op igen skal du ned af Møllegade, her møder du Hjalmersstræde, hvor Langes gård, som indholder brugskunst af mange arter. Samtidig er du igen i de gamle gader og her er sjælen der virkelig, du fortsætter rundt til du igen er tilbage på gågaden følg den lidt til du møder Peder Barkes gade, her kommer du ned langs de gamle byhuse små og skæve på den anden side er ligger Vor Frue Kirke som også somregel er åben, kig ind, jeg tror det er den største kirke i Aalborg. På den anden side af kirken ligger Aalborg's Historie Arkiv, herfra går du af Søndergade, følg den ned til Løkkegade, herfra kan du ikke undgå at se Nordkraft, det er ikke det der er mest værd at se, men du kan gå ind og så den frie kunst på Kunsthal Nord, af og til sker der også mange ting i forhallen, fødevaremarkeder med special vare.

Aalborg Rådhus
http://www.visitaalborg.dk/denmark/aalborg-raadhus-gdk596470
Gråbrødrekloster
http://www.nordmus.dk/grabrodrekloster-museet
Lange Kunsthåndværk
http://www.langekeramik.dk/
Vor Frue Kirke
http://www.vorfrue.dk

Hjalmerstræde

Lange Kunsthåndværk

De små byhuse

Aalborg Historiske Arkiv

Vor Frue Kirke


På den ene side af Nordkraft bygger man det nye Musikkens hus, som mange både er forargede over og folk som jeg selv forventer meget af. Jeg håber det bliver lidt alla Københavns Opera i Aalborg.
Nå nok om det, på den anden side er den nye park, hvor Tivoli Karolinelund lå i gamle dage, nu er der kun mindet tilbage men der er adgang gennem parken, gå gennem parken og ud i den anden ende, hvor du møder Fynsgade her går du ned af til du har muligheden for at komme ind i en anden park, nemlig Østre Anlæg, som er omkranset af øgaderne. Gå en tur derinde, hvis du vil fodre ænder kan du gå ned til Østerbro, hvor der ligger en bager som sælger poser med gammelt brød til formålet. I den ene ende af anlægget ligger Sankt Markuskirken den er også værd at gå ind og se.
Nu har du næsten vadet hele byen rundt så nu skal du tilbage mod byen for nu er denne dag næsten gået, du går nu ned mod det gamle Aalborg Værft, som i dag er kontorer, men de har bevaret meget af det som kendetegner værftet, bl.a. der hvor skibene lå og blev lavet, det er meget smukt udført.
Du skal nu gå langs den nye havne kaj, helevej ind til byen, du kommer både forbi en vandskibane, Musikkenshus og Utzon centeret. Ta' en tur omkring Aalborg Slot inden du skal ned på Nytorv igen, gå op mod Boulevarden og husk og se der , hvor Jensens Bøfhus ligger nu, det er den gamle Danske Bank bygning som har eksisteret i over hundrede år, du går nu bare ned af Boulevarden til du igen er på Aalborg Banegård.

Nordkraft
http://nordkraft.dk
Musikkens Hus
http://www.musikkenshus.dk/
Sankt Markus Kirken
http://www.sanktmarkus.dk/
Aalborg Slot
http://www.visitaalborg.dk/denmark/aalborghus-slot-gdk596083


Ænderne i Østre Anlæg

Østre Anlæg

Sankt Markus Kirken

Sankt Markus Kirken
Det gamle Værft


Endnu ikke restureret bygning fra Aalborg Værft


Jeg håber du nød turen og jeg håber du får nogle oplevelser der er værd at tage med hjem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar